Site icon Akçakaya Sigorta

ZORUNLU DEPREM SİGORTASI NEDİR, NE DEĞİLDİR?

ZORUNLU DEPREM SİGORTASI’NIN

NE OLDUĞUNU

AKÇAKAYA SİGORTA ‘DAN ÖĞRENİN.!

 

Ülkemizde mesken sahiplerinin yaptırması gerektiği ya da kiracıların elektrik aboneliği alırken karşılaştığı zorunlu deprem sigortası hakkında sizler için kısa bir bilgilendirme yapalım istedik.

Toplumda genel itibari ile DASK ismi ile bilinen zorunlu deprem sigortası ülkemizde yaptırılması zorunlu olan bir sigorta ürünüdür. Peki bu sigorta nedir? Neleri kapsar? Vatandaşa ne yararı vardır? İşte bu sorulara cevap vermek ve sizleri aydınlatmak amacıyla sizler için bu yazıyı kaleme aldık. Keyifli okular dileriz.

DASK diye ifade edilen aslında 17 Ağustos 1999 Marmara depreminden sonra Hazine Müsteşarlığı tarafından zorunlu deprem sigortasını yapmak ve yönetmek amacıyla kurulan devlet kurumudur. Açılımı Doğal Afet Sigortaları Kurumu dur.

Deprem ve sonucunda meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları, poliçede belirtilmiş limitler dâhilinde nakit olarak karşılayan bir sigortadır.

 Ülkemiz yüksek risk deprem kuşaklarından birinde yer almaktadır. Sevdiklerimizi ve emeklerimizi korumak için vazgeçilmez bir güvencedir.

Deprem ve sonucunda meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları karşılar. Binanın kısmi ya da tamamen zarar görmüş olmasına bakılmaksızın, poliçede belirtilmiş limitler dâhilinde teminat altındadır. Yapıların temelleri, ana duvarları, bahçe duvarları, tavan ve tabanlar, merdivenleri, asansörleri, koridorları, çatıları, bacaları ve benzeri tamamlayıcı nitelikleri sigorta kapsamındadır.

 Unutulmamalıdır ki Zorunlu Deprem Sigortası meskeninizdeki deprem ve depremden kaynaklanan maddi hasarları karşılar. Aşağıda durumlarda oluşan zararlarınız kapsam dışındadır.

-Enkaz kaldırma masrafları, iş durması ve kira mahrumiyeti

-Her türlü mal ve eşya benzeri,

-Ölüm dâhil olmak üzere tüm bedeni masraflar,

-Manevi tazminat talepleri,

-Kar kaybı,

-Alternatif ikametgâh ve işyeri masrafları,

-Kira mahrumiyeti,

-Belirli deprem hadisesine bağlı olmaksızın binanın kendi kusur ve özellikleriyle zamanla oluşan hasarlar Zorunlu Deprem Sigortası kapsamı dışındadır.

Bir meskene ait sorgulama, DASK web sitesi ve mülk sahibinin E-Devlet’i üzerinden yapılabilmektedir. AKÇAKAYA SİGORTA aracılığı ile yapılan sigorta poliçelerinize ilişkin bilgiye ofisimize ziyaret ederek veya 0(543) 869 1414 numaralı 7/24 Hizmet Hattımız arayarak öğrenebilirsiniz.

Bir meskeni sigortalamak için gerekli bilgileri 3 ana başlıkta incelenebilir.

1-Sigortalının/Sigorta Ettirenin Bilgileri: Adı, Adresi, Cep Telefonu, T.C. Kimlik Numarası, Vergi Kimlik Numarası (Eğer mülk sahibi tüzel kişi ise)

2-Sigortalanacak Mülkün Bilgileri: Açık Adresi, Tapu Bilgileri, İnşa Yılı, Yapı Tarzı, Toplam Kat Sayısı, Hasar Durumu

3-Mülkün (Mesken/Daire): Brüt Yüzölçümü (m2), Kullanım Şekli

Zorunlu Deprem Sigortası tamamen beyan esasına dayanır. Yanlış beyanda doğabilecek maddi kayıplar sigortalının sorumluluğunda olduğu unutulmamalıdır.

Zorunlu Deprem Sigortası Belediye sınırları içindeki meskenler için yapılabilir. Kapsam dâhilinde olanlar:

-Tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilenler,

-Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler, Bu meskenler içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler,

-Doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler,

-Yukarıdaki koşullara uyan, kat irtifakı tesis edilmiş meskenler, tapuda henüz cins tashihi yapılmamış ve tapu kütüğünde vasfı “arsa vs” olarak görünen meskenler, tapu tahsisi henüz yapılmamış kooperatif evleri için de Zorunlu Deprem Sigortasını yaptırmalıdır.

Zorunlu Deprem Sigortası kapsam dışında kalan meskenler:

-Kamu kurum ve kuruluşlarına ait olanlar,

-Köy yerleşim alanlarına yapılanlar (İsteğe bağlı deprem sigortası yaptırılabilmektedir.),

-Tamamı ticari ve sınaî amaçla kullanılanlar (iş hanı, iş merkezi, idari hizmet binaları, eğitim merkezi vs.)

-Projesi bulunmayan ve mühendislik hizmeti görmemiş meskenler,

-Taşıyıcı sistemi olumsuz yönde etkileyecek şekilde ilgili mevzuata ve projeye aykırı olarak inşa edilen ya da tadil edildiği veya zayıflığı tespit edilenler,

-Tapuya kayıtlı olmayan ve özel mülkiyete tabi olamayan arazi ve arsaların (hazine arsaları) üzerine inşa edilenler,

-Yetkili kamu kurumları tarafından yıkılmasına karar verilen binalar ile mesken olarak kullanıma uygun olmayan, bakımsız, harap veya metruk meskenler Zorunlu Deprem Sigortasını yaptırması zorunlu değildir.

Türkiye sınırları içinde adres sistemine kayıtlı tüm meskenlere verilen 10 haneli kimlik numarasıdır. Her yerin kendine has bir adres kodu mevcuttur. Özel verilen bir kod olduğundan orada ikamet eden kişiler değişse bile Adres Kodu aynı kalmaktadır.

Evet, adres kodunuzu muhtarlıklardan, belediyelerden ya da nüfus müdürlüklerinden öğrenebilirsiniz.

 Zorunlu Deprem Sigortaları yıllık olarak yapılmaktadır. Her sene poliçenizi süresi bitmeden önceki  60 gün içinde veya poliçe vadesi bitiminden sonra en geç 30 gün içerisinde yenilemenizi yaptırabilirsimiz. Zorunlu Deprem Sigortası yenileme işlemlerinizi ofisimize ziyaret ederek veya 0(543) 869 1414 numaralı 7/24 Hizmet Hattımız arayarak gerçekleştirebilirsiniz.

 Evet, mevcut sigorta süresi sonunda yenilenmesi durumunda yenilenen poliçe için tarife fiyatları üzerinden birinci, ikinci ve üçüncü yenilemelerde %10, üçüncü yenileme sonrası yapılan müteakip yenilemelerde ise %20 indirim yapılır.

Bir mülkün sigortalanma fiyatını etkileyenleri 3 ana başlıkta inceleyebilir.

-Mülkün bulunduğu deprem risk bölgesi,

– Mülkün yapı tarzı,

– Mülkün brüt yüz ölçümü

Zorunlu Deprem Sigortası işlemlerinizi ofisimizden veya 0(543) 869 1414 numaralı 7/24 Hizmet Hattımız arayarak poliçeleştirme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsimiz.

Zorunlu bir sigorta olduğundan iptal edilemez.

DASK, her yıl yapı maliyetlerindeki artışla paralel olarak belirlenen azami bir tutara kadar teminat vermektedir. Meskenin yeniden inşası bedeli (arsa değeri hariç) dikkate alınarak bu tutar tespit edilmektedir. Zorunlu Deprem Sigortası yaptıranların teminat tutarı (sigorta bedeli), bu azami teminat tutarını geçmemek üzere, büyüklüğüne ve yapı tarzına göre belirlenir. Mülkün değerinin DASK tarafından verilen teminat tutarını aşan kısmı için, konut sigortası ile ihtiyarı deprem teminatı verilmektedir.

 Zorunlu Deprem Sigortanız sadece meskende oluşacak hasarları teminat altına alır ve tapu sahibi tarafından yaptırılmaktadır. Konut sigortanız ise evinizdeki eşyaları da güvence altına alır. Konut sigortaları zorunlu olmamakla birilikte hem ev sahibi hem de kiracı tarafından yapılabilmektedir. Zorunlu Deprem Sigortası ile birlikte konut sigortası da yaptırmanız faydalı olacaktır. Konut sigortası yaptırırken isteğe bağlı olarak deprem teminatı da alarak olası bir deprem sonrası oluşan hasarları da teminat altına almış olursunuz. Konut sigortası hakkında detaylı bilgi için internet sitemize göz atabilir, ofisimiz gelebilir veya 0(543) 869 1414 numaralı 7/24 Hizmet Hattımız arayarak ulaşabilirsiniz.

 Deprem sonrasında, hasar meydana geldiğinde durumu 15 gün içinde 125 Alo DASK Çağrı Merkezin, Sigorta Şirketinize ve Acentenize bildirmelisiniz.

Zorunlu Deprem Sigortanızdan faydalanabilmeniz için binanızın tamamen ya da kısmı olarak zarar görmesi fark etmeksizin küçük ya da büyük hasarlarınız için maddi tazminat talep edilebilir.

Sigortanızda belirtilmiş limitler dâhilinde tazmini için gereken bilgi ve belgeleri 4 maddede belirtilebilir.

-Hasar bildirimi (T.C. kimlik veya poliçe numarası ile),

-Güncel tapu bilgisi,

-Hasar yeri açık adresi (Eksper gönderimi ve değerlendirmesinin kolaylığı için),

-Sigortalı Telefonu (Sabit ve/veya cep)

Ek olarak sigortalı yerde deprem teminatlı özel bir sigorta poliçesi de bulunuyorsa hasar meydana geldiğinden itibaren 15 gün içinde bildirilmelidir.

Evet, her bir hasar için %2 muafiyet uygulanmaktadır. Eğer hasarınız poliçe bedelinin %2’sinin altında ise sizin sorumluluğunuzdadır. DASK size bir ödeme yapmamaktadır.

 

Sizin için hazırlamış olduğumuz makaleyi okuduğunuz için AKÇAKAYA SİGORTA ARACILIK HİZ.LTD.ŞTİ. olarak TEŞEKKÜR EDER, Sigortalı Günler Dileriz. Takipte Kalmanız Dileklerimizle!

Exit mobile version